Tradycyjne i nowoczesne dania wielkanocne

Święta wielkanocne to czas, gdy na polskich stołach królują tradycyjne potrawy. Niezależnie od regionu kraju, niektóre dania są nieodłącznym elementem świątecznego menu. Poznaj najpopularniejsze potrawy wielkanocne oraz ich regionalne odmiany, które zachwycą Twoich gości.

Klasyczne dania, których nie może zabraknąć

Żurek wielkanocny to król świątecznego stołu. Ta tradycyjna zupa przygotowywana jest na bazie zakwasu, z dodatkiem białej kiełbasy i jajek. Według sprawdzonego przepisu, należy rozpocząć od przygotowania wywaru z warzyw, dodając do niego surową białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe [1]. Po około 15 minutach gotowania dodajemy zakwas, czosnek i majeranek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Biała kiełbasa pojawia się na wielkanocnym stole w dwóch odsłonach – jako składnik żurku oraz samodzielna potrawa. W wersji pieczonej najlepiej smakuje z dodatkiem czosnku i majeranku [1]. Statystyki pokazują, że ponad 90% Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku [1].

Regionalne specjały wielkanocne

Polska kuchnia wielkanocna jest niezwykle zróżnicowana regionalnie. W Małopolsce króluje chrzanówka lanckorońska, przygotowywana z wędlin, mięs i warzyw, zagęszczana mąką i śmietaną [2]. Region słynie również ze „strząski” – tradycyjnej wielkanocnej potrawy.

Podlasie zachwyca czerwonym barszczem z kiszonych buraków oraz serną paschą. Z kolei Wielkopolska słynie z wyśmienitej cielęciny z czosnkiem [2].

  Czy 37,1 stopnia to już gorączka?

Jajeczne specjały na świątecznym stole

Jajka to symbol odradzającego się życia i nieodłączny element wielkanocnego menu. Jajka faszerowane to prawdziwy hit świątecznego stołu. Klasyczna wersja z nadzieniem z pieczarek, cebuli i śmietany, doprawiona musztardą i ziołami, zawsze spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem gości [1].

Wielkanocne wypieki

Świąteczny stół nie może się obyć bez tradycyjnych wypieków. Mazurek kajmakowy, sernik wielkanocny, pascha wielkanocna czy baba wielkanocna to desery, które nadają świętom wyjątkowego charakteru [1]. Każdy z nich ma swoją unikalną recepturę i sposób przygotowania.

Źródła:
[1] https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/tradycyjne-potrawy-na-wielkanoc-jak-je-zrobic-przepisy-i-wskazowki-st6833462
[2] https://podroze.onet.pl/kulinaria/co-je-sie-na-wielkanoc-wielkanocne-menu-w-roznych-regionach-polski/0z8717d